Tiede kiharien hiusten takana

Hiustuppi

Hiustupen muoto määrittää, ovatko hiukset kiharat vai suorat.

Hauraus

Luonnonkiharat hiukset ovat usein suoria hiuksia hauraammat. Hiuskuidun epätasaisen muodon vuoksi hiuksen pinnalla voi olla korkeita kohtia, joissa suomu nousee hieman muuhun hiuskuituun nähden. Kun suomut nousevat, sisäinen rakenne paljastuu, jolloin hiukset altistuvat vaurioille ja kuivumiselle.

Elliptisyys

Elliptisyys ilmaisee ympyrän litistymisasteen. Elliptisyyden kasvaessa kiharuusaste ja hiusten hauraus kasvavat

Kosteat olosuhteet

Kiharat hiukset ovat erityisen alttiit kosteudelle, koska ne ovat luonnostaan huokoisemmat kuin suorat hiukset. Erityisen kosteissa olosuhteissa kuivat hiukset turpoavat vähitellen vesimolekyylien vaikutuksesta. Tällöin hiukset saattavat menettää muotonsa, ja niistä tulee runsaammat ja pörröiset.
Hiukset saattavat takkuuntua muotonsa ja kiharien rakenteen vuoksi. Tämä puolestaan johtaa hiusten katkeiluun takkujen selvittämisen yhteydessä. Lisäksi liiallisesta vedestä turvonneet kiharat hiukset voivat menettää kiharien rakenteen, jolloin kiharista tulee muodottomat ja pörröiset.

Kuivat olosuhteet

Jos kiharat altistuvat hyvin kuivalle ilmalle ilman suojaa, ne saattavat menettää kosteutensa, jolloin niistä tulee alttiit katkeilulle ja latvojen haaroittumiselle. Seurauksena on epätasainen tekstuuri, jota voi olla vaikea hallita, kun yksittäiset hiukset eivät tahdo pysyä kurissa.

KIHARIEN HIUSTEN TARPEET

Kosteus

Kiharien hiusten kierteiden vuoksi hiusten luonnolliset öljyt eivät yhtä helposti pääse pinnoittamaan ja kosteuttamaan jokaista suortuvaa. Kiharat ja laineikkaat hiukset ovat luonnostaan suoria hiuksia kuivemmat. Hiustupen muoto vaikuttaa siihen, miten kiharat ja laineikkaat hiukset saavat kosteutta hiuspohjasta erittyvien lipidien tai luonnollisten öljyjen muodossa. Kun määrität kosteuden tarvetta, ota huomioon kiharien halkaisija ja runsaus sekä muoto.

Kiilto

Kiharissa ja laineikkaissa hiuksissa on kierteitä ja käänteitä, joten ne heijastavat valoa eri tavalla kuin suorat hiukset. Luonnonkiharista hiuksista tulee harvoin yhtä kiiltävät kuin suorista hiuksista, sillä valo saattaa imeytyä spiraalien sisälle tai koholla oleviin hiussuomuihin.

Kiharien erottelu

Kiharien erottelu viittaa hiusten yleisilmeeseen ja siihen, miten kihara pitää muotonsa. Jos kiharista halutaan paremmin erotellut, on tärkeää huomioida niiden kunto sekä oikeat leikkuu- ja muotoilutekniikat.

KIHARIEN PERSOONALLISUUS

Kiharia on eri kokoisia ja muotoisia. Jopa samoissa hiuksissa voi olla eri muotoisia kiharia. Vaikka jokin tietty kiharan muoto on yleensä vallitseva, luonnonkiharissa hiuksissa on keskimäärin 2–4 erilaista kiharatyyppiä. Kiharat saattavat olla tiukemmat tyvessä ja löysemmät tai jopa suorat latvassa. On myös mahdollista, että suorat hiukset ovat laineikkaammat tai kiharammat latvoissa.

Kimmoisuus

Kimmoisuus tarkoittaa hiusten reaktiota, kun ne vedetään suoriksi ja vapautetaan. Kun kihara venytetään suoraksi, hiussuortuva saattaa olla jopa kaksi kertaa pidempi. Tämän perusteella voit määrittää, paljonko hiuksia voi leikata, varsinkin otsatukan alueelta.

Rakenne

Rakenne viittaa hiusten fyysisiin ominaisuuksiin ja tukeen. Kiharat hiussuortuvat vievät enemmän tilaa kuin suorat hiukset ja ne tukevat toisiaan. Tämä lisää volyymia ja muuttaa muodon rakennetta. Mitä kiharammat hiukset ovat, sitä hauraammat ne ovat. Ja mitä kiharammat hiukset ovat, sitä enemmän volyymia eli kolmiulotteista tilaa kihara vie. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi yleisen muodon tai mallin rakenteeseen.

Muoto

Muoto viittaa kahteen asiaan: yksittäisten laineiden tai kiharien muotoon ja hiusmallin muotoon yleensä.
Yksittäisten laineiden tai kiharien muoto: Ovatko ne suuria ja silmukkamaisia? Vai leveitä ja avoimia? Taipuvatko vai kiertyvätkö ne? Yksittäinen muoto auttaa määrittämään kiharatyypin sekä leikkuu- ja muotoilumenetelmän. Hiusmallin muoto yleensä: onko yleinen muoto "hyllymäinen"? Sopiiko se kasvojen muotoon ja korostaako se kiharien tyyppiä? Hiusmallin yleinen muoto auttaa määrittämään leikkuu- ja muotoilumenetelmän.

Pituus

Hiusten pituus voi vaikuttaa kiharien ja laineiden käyttäytymiseen. Jos hiukset ovat kuivat, kemiallisesti käsitellyt tai rasittuneet, tämä vaikuttaa rakenteeseen ja kiharien tyyppiin. Kun hiukset leikataan tai vaurioituneet kohdat poistetaan, kihariin tulee uutta eloa. Vaikka hiuksia leikattaisiin vain vähän, muutos voi olla merkittävä. Hiusten pituus vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon painoa kiharaan kohdistuu. Pitkät hiusmallit voivat toimia parhaiten paksuille spiraaleille ja lyhyemmät kerrokset hennoille laineille.