Hiustenlähdön syyt, merkit ja oireet - Perustietoa hiuksista - Koulutus - Redken EMEA
>

Hiustenlähdön syyt, merkit ja oireet

Oheneville hiuksille suunnitellun Redken Cerafill -sarjan yhteistyökumppanina toimii sertifioitu ihotautilääkäri Nicole Rogers. Asiantuntemuksensa avulla hän vastaa ohenevia hiuksia koskeviin kysymyksiin. 
MITKÄ OVAT HIUSTEN OHENEMISEN TÄRKEIMMÄT AIHEUTTAJAT?

Hiusten ohenemiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten geenit, elämäntyyli ja ikääntyminen. Kaikkein yleisin syy pitkäaikaiseen hiusten ohenemiseen on mies- ja naistyyppinen hiustenlähtö eli androgeeninen alopekia (AGA). Sitä kutsutaan myös miestyyppiseksi hiustenlähdöksi (MPHL) tai naistyyppiseksi hiustenlähdöksi (FPHL).
KUINKA HIUKSET OHENEVAT?

Hiuksen normaali kasvusykli voi kestää jopa kahdesta kuuteen vuotta. Hyväkuntoiset ja tasaisella vauhdilla kasvavat hiukset kasvavat noin 1–1,5 senttimetriä kuukaudessa. Kun hiukset ohenevat, kasvusykli lyhenee ja hiuksen aktiivinen kasvukausi on lyhyempi.
Anageeninen vaihe
Anageeninen vaihe on kasvuvaihe, joka kestää kolmesta viiteen vuotta. Siihen kuuluu 90 % hiuksista.
Katageenivaihe
Katageenivaihe on noin kolme viikkoa kestävä regressiovaihe, jolloin hiukset lakkaavat kasvamasta.
Telogeeninen vaihe
Telogeeninen vaihe on kolmesta viiteen kuukautta kestävä lepovaihe hiuksen kasvusyklissä.
Kutistuminen
Kutistuminen tapahtuu telogeenisen vaiheen lopussa hiuksen pudottua pois. Sen sijaan, että hiuksen tilalle kasvaisi yhtä paksu hius, uusi hius onkin ohuempi versio edellisestä.
Tohtori Rogers kertoo hiusten ohenemisesta
On normaalia, että hiuksia lähtee päivittäin pestessä ja muotoillessa: normaali määrä on 50–100 hiusta päivässä. Jos hiuksia lähtee yli 100 päivässä, sitä pidetään liiallisena tai ennenaikaisena hiustenlähtönä.

Merkit ja oireet 

“Poninhäntä tuntuu ohuemmalta”

Monet naiset, jotka käyttävät poninhäntää, kertovat paksuuden muuttuneen. He saattavat esimerkiksi kertoa saaneensa hiuslenkin aiemmin yhdelle tai kahdelle lenkille, mutta nyt lenkkejä tulee 3 tai 4. Jos näin on käynyt yli 6–12 kuukauden aikana, kyseessä saa olla pitkälle kehittynyt periytyvä naistyyppinen kaljuuntuminen. 
“En saa enää tehtyä samanlaista kampausta”

Miehet ja naiset valittavat, että hiusten ohentuessa niiden tekstuuri muuttuu selvästi. Hiukset saattavat tuntua veltommilta tai helpommin katkeilevilta. Ne myös saattavat latistua helpommin muotoilutuotteiden vaikutuksesta tai olla liian ohuet peittämään päänahan. Jos ongelma on jatkunut yli vuoden, eikä merkittäviä fysiologisia stressitekijöitä ole havaittavissa, kyseessä saattaa olla varhainen nais- tai miestyyppinen kaljuuntuminen.
“Hiukseni lähtevät tukkoina"

Jos hiukset lähtevät suurina tukkoina tai niitä kerääntyy paljon viemäriin, kyseessä saattaa olla tilapäinen eli telogeeninen hiustenlähtö.  Tämä on todennäköistä, jos hiuksia on lähtenyt alle kuuden kuukauden ajan. Tässä tilanteessa kannattaa pohtia, onko elämässä ollut stressitekijöitä. Myös lääkärin puoleen kääntymistä kannattaa harkita, jotta mahdolliset lääketieteelliset syyt hiustenlähdölle voidaan selvittää.
"Muut sanovat, että päänahkani näkyy"

Hiukset lähtevät naisilla yleisimmin hiuspohjan etummaisesta kolmanneksesta tai kahdesta kolmanneksesta.  Useimmilla naisilla edessä oleva hiusraja säilyy ennallaan. On silti tärkeää jatkaa hiusten ohenemisen ehkäisyä käyttämällä esimerkiksi topikaalista minoksidiiliä.
"Hiuksia lähtee aina kammatessa"
Pelkästään hiusten kampaaminen voi usein saada huolestuttavan määrän hiuksia lähtemään.  Useimmat lääkekuurin (esimerkiksi topikaalisen minoksidiilin) aloittavat raportoivat päivittäisen hiustenlähdön merkittävästä vähenemisestä jo muutaman viikon tai kuukauden käytön jälkeen."